dimarts, 2 de juny del 2020

Culpables: Els moderns sí que hi haurien tingut a veure?

Tenim un altre model d'extinció neandertal desenvolupat per A. Timmermann, on sembla que aquests encara serien aquí si no fos per l'arribada de l'home modern a les seves terres (1).

Models anteriors postulaven que l'extinció neandertal podria ser deguda tant a malalties portades pels africans (2) com a l'elevat grau  de consanguinitat d'aquestes poblacions (3). 

Els models són interessants però tenen alguns problemes. Per exemple, depenen de la quantitat de variables que s'hi introdueixi (com ara canvis en les condicions climàtiques, abundància de menjar, interaccions amb l'altra espècie...), del pes que s'atorgui a cadascuna d'elles, i, sobretot, dels prejudicis de l'investigador.


Abundància de poblacions neandertals i d'humans moderns fa entre 43 i 38 mil·lennis.
D'entrada, la informació que disposem del que va passar fa 40.000 anys és poca i està molt fragmentada.

De fet, també tenim problemes amb les datacions amb carboni 14, i la precisió d'aquestes és clau, per exemple, per saber si la interacció dels neandertals amb els primers grups d'humans moderns van durar pocs segles o uns quants mil·lennis (4). 

D'altra banda, els investigadors solen tenir prejudicis i volen validar la hipòtesi que ells creuen que és la correcta.

Així, ens podem trobar alguns antropòlegs que creuen que els neandertals van ser desplaçats, i d'altres que pensen que aquests van ser total o parcialment absorbits pels moderns.

Tornant al model de Timmermann, sembla que els neandertals s'haurien extingit principalment perquè els moderns els van desplaçar del seu hàbitat fa entre 43.000 i 38.000 anys. 

Això hauria estat possible perquè els moderns sabien explotar millor els recursos i/o bé perquè tenien més fills i/o eren més resistents als patògens.

El que no s'esmenta és per què ho van aconseguir durant aquest interval i no 70.000, 100.000 o 200.000 anys abans.

A veure, no em malinterpreteu: alguna cosa hi devien tindre a veure, els moderns. El que passa que aquest "alguna cosa" podria anar d'un genocidi a una competència mínima (5) que hauria estat fatal per una població neandertal que ja tenia problemes (3).

I per què importa tant, què va passar fa 40.000 anys, quan en l'actualitat hi ha molts pobles que s'estan extingint i ningú no fa res per evitar-ho? Suposo que és pel romanticisme... 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada