divendres, 11 de gener del 2019

Tres mites promoguts per “La recerca del foc” (1981)


Han passat gairebé 40 anys des de l’estrena de la mítica “Quest for fire/La guerre du feu”, l’any 1981. Aquesta és una de les pel·lícules més ben valorades que tracten sobre l’edat de pedra. Molt sovint es és descrita com un film basat en fets reals, apassionant i romàntic. Si bé és cert que en molts d’aspectes no deixa de ser una pel·lícula entretinguda, el fet és que la representació que es fa dels homínids no em sembla del tot realista.



M’explico. Hi apareixen tres espècies que estan en guerra. Hi ha els temibles erectus que assetgen els moderns i els Neandertals i se’ls cruspeixen sense guarniments. Hi ha els Neandertals que estan preocupats perquè se’ls ha apagat el foc i no saben on trobar-ne (d’aquí el nom de la pel·lícula). I finalment, hi ha els moderns que viuen com qualsevol tribu actual de caçadors-recol·lectors, que controlen perfectament el foc, el llenguatge i el pensament abstracte. I fan coses absurdes.

Un dels objectius de la pel·lícula és mostrar-nos (sense donar cap tipus d’explicació, perquè no hi ha diàlegs intel·ligibles) què és el que ens fa humans. Més precisament, en què ens diferenciem, en què som únics els Moderns respecte la resta d’homínids extingits, com ara els Neandertals, l’homo erectus, etc. Per què vam triomfar sobre aquestes espècies extingides, bàsicament.

Encara que sembli absurd, aquest triomf es basaria en tres diferències que la pel·lícula considera claus:

-Els altres homínids no sabien riure i eren d’allò més avorrits.
-Els altres homínids no sabien copular per davant i eren molt poc romàntics.
-Els altres homínids no sabien fer foc.

El problema és que aquestes premises són falses. Les dues primeres, per exemple, s’han observat en els Bonobos: aquests saben riure i són d’allò més inventius pel que fa al sexe. Pel que fa a la tercera, em sembla que hi ha prou evidència que demostra que els homínids sabien controlar el foc des de fa més d'un milió d’anys.

No em vull allargar més, però ho havia de dir, perquè aquestes tres premises falses no em deixen dormir a les nits. A partir d’ara, si torneu a mirar la pel·lícula tingueu-ho en compte: aquells homínids eren riallers i romàntics, i controlaven el foc millor que ningú.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada