divendres, 11 de gener del 2019

Un cervell gran no sempre és un gran cervell…

Constantment se’ns repeteix que els Neandertals tenien un cervell molt semblant al nostre, o fins i tot un xic més gran. D’aquesta dada en brut, els més simpàtics i positius dedueixen que devia ser perquè els Neander eren més intel·ligents. En canvi, els més antipàtics i pessimistes creuen que no hi ha una relació directa entre la mida del cervell i les capacitats cognitives.





El cert és que la mida del cervell en sí ens indica poques coses si no tenim en compte la mida de l’animal. Per exemple, és possible afirmar que els homes són més intel·ligents que les dones perquè també tenen cervells més grans (fins a un 10% més). El fet és que les coses no són tan simples, i aquesta diferència podria estar relacionada amb la major massa muscular dels primers.

És sabut que homes i dones difereixen (en promig) en algunes capacitats cognitives que podrien explicar-se per la diferent organització dels lòbuls cerebrals. Aquest podria ser una mica el cas dels homínids Moderns i els Arcaics segons les últimes teories més globalistes i esteses, que promouen el tan famós i més antic que el foc alguna diferència hi devia haver entre Nosaltres i Ells.

Hi ha un conjunt no gens menyspreable de gent que creu inconscientment que els Moderns ens hem imposat a la resta d’homínids extingits per tenir algun avantatge a nivell cognitiu. Alguns creuen que va ser el llenguatge, d’altres un quocient intel·lectual superior, d’altres que érem més sociables. I d’altres van encara més enllà per investigar i validar aquestes afirmacions.

Tot aquest rotllo l’explico per introduir l’últim estudi sobre l’anatomia del cervell Neander i les seves diferències amb el dels Moderns. Resulta que un grup d’investigadors han reproduït les estructures internes del cervell d’un grup de Neander, Moderns Antics i Moderns Moderns a partir dels seus cranis més o menys ben preservats.

Cerebels de tres grups humans: MH: Humà Modern; EH: Humà modern "antic"; NT: Neandertal. El color vermell indica diferències significatives, que s'observen només entre MH i NT i EH i NT. 

El que han trobat aquests investigadors (o el ressò que se’n fa des de la premsa, almenys) es podria resumir en els següents dos punts:

-El cerevel mostra diferències significatives entre N i MM/MA que poden relacionar-se amb algunes capacitats cognitives inferiors en els primers.

-El lòbul occipital (encarregat de processar la informació visual) també mostra diferències significatives, sent més gran en els N. (curiosament, les pintures rupestres més antigues podrien ser d’orígen N.).

A partir d’això, s’ha arribat a les següents conclusions:

-Les diferències són molt significatives i apunten a diferències cognitives més o menys profundes entre Moderns (Antics i Moderns) i Neander.

-Aquestes diferències podrien indicar que els Neander tenien unes capacitats cognitives inferiors a les dels Moderns contemporanis.

-És possible que aquestes diferències puguin explicar el per què Nosaltres som aquí i Ells no.

Fins aquí tot molt maco, l’estudi ha tingut molt de ressò, els autors han estat aplaudits per haver reconstruït amb tanta precisió els cervells d’aquests homínids extingits, etc, etc. El problema ve en els detalls de com s’ha dut a terme tot plegat.

Pel que he entès, el que han observat els autors de l’estudi és una correlació entre la mida dels hemisferis cerebel·lars i certes funcions cognitives en individus actuals, com ara la producció de la parla i la memòria de treball. És dir, que entre la gent actual també hi ha certa variació en aquests trets, sense que això ens impedeixi funcionar amb total normalitat.


Enllaç a l'estudi original (anglès): https://www.nature.com/articles/s41598-018-24331-0

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada