dissabte, 23 de novembre del 2019

Les interessants curvatures del "vell" de la Capella

Conèixer amb precisió el grau, tipus i localització de les curvatures de la columna vertebral de gairebé impossible d'escriure bé a la primera  La-Chapelle-aux-Saints 1, popularment conegut com el "vell" de la Capella, és molt important per eliminar certs prejudicis i idees errònies sobre els neandertals. 

Una de les primeres reconstruccions artístiques de la Capella 1

El tema m'ha fet gràcia i l'he volgut comentar perquè moltes de les primeres reconstruccions de neandertals es basaven en les restes d'aquest individu, que resultava ser especial per la (relativament) avançada edat a la qual va morir: entre 60 i 70 anys. Si la Capella 1 s'hagués despertat del seu son profund només per un moment i hagués vist el dibuix de dalt, probablement s'hagués tornat a colgar sota terra. O això, o s'hagués partit la caixa de riure si hagués tingut una mica de sentit de l'humor.

Més endavant es va descobrir que totes aquestes reconstruccions simiesques tenien el seu origen en la mala interpretació de les restes: la Capella 1 patia diverses patologies degeneratives com ara artritis i diverses infeccions d'origen bacterià. D'una banda, això significa que devia passar els últims anys de la seva vida amb un dolor esgarrifós. De l'altra, que la columna vertebral de la Capella 1 corresponia a un individu malalt i envellit i podria no ser representativa de la resta de columnes vertebrals neandertals.

Curvatures típiques de la columna vertebral humana i presents també a la Capella 1
Fa poc va aparèixer un estudi -on hi va participar el famós paleoantropòleg Erik Trinkaus- que va tornar a analitzar amb detall la columna vertebral de la Capella 1 (1).

Els resultats confirmaven un cop més el que ja sabíem: que el nostre "vell" presentava dues de les curvatures típiques dels humans moderns i que ens permeten caminar drets amb relativa comoditat. Aquestes inclouen la lordosi cervical i la lordosi lumbar, que representen els dos punts de la columna on aquesta s'enfonsa cap endins. En conseqüència, i per si algú encara en té algun dubte, aquests resultats confirmen un cop més que els neandertals caminaven tan drets com nosaltres.


  1. Morphology, pathology, and the vertebral posture of the La Chapelle-aux-Saints Neandertal


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada