dimarts, 12 de novembre del 2019

De veritat que aquest paio és un neandertal?

Un dia són els patrons de metilació i el següent és la digitalització a partir de les restes fòssils. Sigui com sigui, les reconstruccions «clàssiques» cada cop estan menys de moda. El cas que ens ocupa és el d’un neandertal iraquià «progressiu» que va viure fa uns 50.000 anys, al qual han donat l’àlies de Ned. En Ned seria un dels protagonistes del nou documental de la BBC «Neanderthals: Meet Your Ancestors» (1)

Reconstrucció en 3D del neandertal "Ned"

El primer que vaig pensar quan vaig veure la imatge en 3D d’en Ned va ser: «s’han equivocat de notícia», seguit de «deu ser alguna aplicació nova» i finalment «és una imatge composta feta a partir de milers de cares d’homes actuals». Ara, però, quan el miro de més a la vora, en Ned em sembla força ben aconseguit, sobretot el nas. Poca broma: la tecnologia que han fet per reconstruir la cara i el cos en 3D d’en Ned i donar-los moviment és la mateixa que es va utilitzar al Senyor dels Anells i al Planeta dels Simis. 


Pel que fa al nostre protagonista, sembla que va morir quan tenia poc més de 30 anys (una edat habitual en aquella època) i que havia patit un trau al cap quan era adolescent que probablement el va deixar cec i sord del cantó esquerre. També sembla que havia patit lesions al cantó dret del seu cos que l’havien deixat parcial o totalment invàlid. Malgrat tot, va viure vora 20 anys més, probablement assistit pels membres de la seva tribu. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada